20 kwietnia 2024
SEO pozycjonowanie
Dieta dr Budwig

Wpływ diety dr Budwig na cukrzycę, łuszczycę, hemoroidy, astmę

WYSYCHANIE BŁON ŚLUZOWYCH

  • Dr. Budwig pisała: „w procesie formowania się wydzielin śluzowych, niezwykle ważne jest wzajemne oddziaływanie nienasyconych, powierzchniowo czynnych tłuszczów z białkami-wtedy mogą zwilżać błony śluzowe. Żaden z gruczołów: wątroba, trzustka, migdałki, ślinianki nie są w stanie produkować śluzu bez nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wysychanie błon śluzowych jest obecnie bardzo rozpowszechnione i często jest przedmiotem skarg pacjentów. Łatwo można temu zaradzić poprzez wprowadzenie do organizmu naturalnych wielonienasyconych tłuszczów.(…) Dlatego należy unikać utwardzonych, tłoczonych na
    gorąco olejów. Tylko wtedy istotne funkcje-wydzielanie gruczołowe-wracają do normalnego stanu w ciągu kilku dni, a nawet 24 godzin.”

ŁUSZCZYCA, SKÓRA, WŁOSY, PAZNOKCIE

  • Niedobór NNKT jest związany z występowaniem różnego rodzaju chorób skóry, w tym egzemy, łuszczycy oraz atopowego zapalenia skóry. Spożywanie odpowiedniej ilości kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 poprawia ogólny stan skóry, zapobiega jej wysuszaniu i powstawaniu stanów zapalnych. Zapobiega rumieniowi, uczuciu swędzenia, przyspiesza gojenie się oparzeń skóry.
  • Osobom z łuszczycą polecana jest do spożywania/mieszania oleju lnianego (900ml) i oleju z wiesiołka (100ml). Z tak uzyskanej mieszaniny olejów należy codziennie robić PASTĘ.
  • Ze względu na swoje dobroczynne właściwości olej lniany bywa używany w leczniczym masażu skóry odżywiając ją i nadając jej elastyczność.

UKŁAD TRAWIENNY, ZAPARCIA, HEMOROIDY

  • Szczególny skład oleju lnianego wspomaga procesy trawienne, co może zapobiegać tworzeniu się cholesterolowych kamieni żółciowych.
  • Olej lniany wzmacnia, regeneruje i osłania błony śluzowe na całej długości układu pokarmowego i wydalniczego, pomaga w przechodzeniu treści pokarmowej przez jelita i ułatwia formowanie się mas kałowych, co zapobiega zaparciom.

NADWAGA I OTYŁOŚĆ

  • Olej z siemienia lnianego pomaga przywrócić równowagę hormonalną i zaburzone proporcje kwasów tłuszczowych w organizmie. Kwasy omega-3 (w połączeniu z ćwiczeniami fizycznymi) regulują poziom cholesterolu i cukrów we krwi zwiększając tym samym skuteczność kuracji odchudzających.
  • Obecność kwasu linolowego omega-6 wpływa korzystnie na odłuszczanie wątroby. Sprzężony kwas linolowy, zmniejsza zapasy tłuszczu w organizmie i sprzyja odbudowie tkanki mięśniowej.
  • NNKT regulują metabolizm wszystkich tłuszczów w organizmie.

CUKRZYCA

  • Kwasy omega-3 zmniejszają ryzyko wystąpienia cukrzycy, gdyż niwelują wahania poziomu cukru we krwi, zmniejszając odporność komórek na insulinę.

ASTMA, CHOROBY PŁUC

Euro Super Days w RTV EURO AGD

Promocje świąteczne!

Szczegóły promocji- kliknij

  • Kwasy omega-3 swoim działaniem przeciwzapalnym i łagodzeniem reakcji immunologicznych organizmu łagodzą objawy astmy u dzieci i dorosłych.
  • Zmniejszają wrażliwość płuc na czynniki drażniące i ogólnie polepszają krążenie, co chroni płuca w czasie zapalenia oskrzeli, rozedmie oraz przewlekłych chorobach płuc.

ZDROWIE KOBIET

  • Poprzez zrównoważoną zawartość wielonienasyconych kwasów omega-3 i omega-6 olej lniany może korzystnie wpływać na cykl miesiączkowy, regulując proporcje hormonów w organizmie. Taka regulacja przyczynia się do złagodzenia wielu objawów związanych z bolesnym miesiączkowaniem: przedmiesiączkowe bóle głowy, depresje, bóle podbrzusza, drażliwość i obrzęki.
  • Olej lniany łagodzi objawy menopauzy i wspomaga czynności macicy, przez co może być stosowany w leczeniu bezpłodności.

ZDROWIE MĘŻCZYZN

  • Olej lniany korzystnie działa na organizm mężczyzny. Stosowany jest pomocniczo przy leczeniu
    bezpłodności i w schorzeniach prostaty.

ZAPOBIEGANIE I LECZENIE CHORÓB NOWOTWOROWYCH

  • Dr Budwig: „A co ja w istocie rzeczy robię? Podaję pacjentom chorym na raka proste, naturalne pożywienie. To wszystko. Zabieram chorych ludzi ze szpitali, kiedy dowiadują się, że zostało im kilka godzin życia, kiedy otrzymują naukowo potwierdzoną diagnozę, że są umierający. W większości przypadków nawet tym pacjentom potrafię pomóc szybko i skutecznie.”
  • W 1990r., dr Dan C. Roehm, onkolog i były kardiolog, podjął się ponownego zbadania zasad diety dr Budwig. Na początku podchodził do tematu z wielką rezerwą i niewiarą. Po wnikliwym badaniu, w  publikacji skierowanej do środowiska lekarskiego oświadczył, co następuje „NOWOTWÓR JEST ŁATWO ULECZALNY.”

Terapia polega jedynie na odpowiedniej diecie. Reakcja organizmu na nią jest natychmiastowa: komórki nowotworowe są słabe i bardzo podatne na uszkodzenia.

  • Składniki oleju lnianego zmniejszają ryzyko raka prostaty. Badania przeprowadzone wśród pacjentów chorych na raka prostaty, którzy stosowali w diecie olej lniany przez około 5 tygodni wykazały spowolnione tempo podziałów komórek nowotworowych oraz wzrost szybkości ich umierania w stosunku do pacjentów, którzy go nie stosowali.
  • Badania laboratoryjne jak i te przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że kwasy omega-3 mogą hamować rozwój raka sutka i zapobiegać rozwojowi innych nowotworów.

Dieta dr Budwig zastosowana u osób przewlekle chorych zapewnia uzupełnienie brakujących do tej pory w organizmie związków, gł. NNKT z rodziny omega-3 w formie naturalnych izomerów cis, a następnie ciągłe dostarczanie składników odżywczych w zbilansowanych ilościach. Zapewnia to poprawę funkcjonowania komórek, poprawę kondycji organizmu i pomoc w zdrowieniu.
5Dieta dr Budwig może być stosowana przez osoby zdrowe, chcące uzupełnić w organizmie poziom NNKT „cis”, gł. z rodziny omega-3 oraz antyoksydanty i dostarczać ich w potrzebnych ilościach. Zapewnia to poprawę funkcjonowania komórek, kondycję i dobre samopoczucie. Dietę tą powinny stosować osoby dziedzicznie obciążone zwiększonym ryzykiem zachorowania na nowotwory.

DIETA DR BUDWIG MOŻE BYĆ STOSOWANA PRZEZ DOWOLNIE DŁUGI CZAS, ZARÓWNO PRZEZ CHORE JAK I ZDROWE OSOBY DLATEGO, ŻE JEST PEŁNOWARTOŚCIOWĄ, ZBILANSOWANĄ DIETĄ, ZAOPATRUJĄCĄ ORGANIZM W SKŁADNIKI ODŻYWCZE W ILOŚCIACH ZALECANYCH PRZEZ LEKARZY I DIETETYKÓW, WYRABIAJĄCĄ PRAWIDŁOWE NAWYKI ŻYWIENIOWE.

ZASADY DIETY DR BUDWIG

Dr. Budwig „jedzenie powinno być przyjemnością.(…) Z czego składa się dieta? Moja dieta
tłuszczowo-białkowa zawiera bogate w elektrony oleje, oleje z nasion i specjalne białka, które w połączeniu z tymi olejami mogą aktywować życiowe funkcje. Dodatkowo ta dieta zawiera duże ilości świeżych warzyw i owoców.”

PRODUKTY ZALECANE NIEZALECANE/ ZAKAZANE

ZBOŻOWE:

Pieczywo pełnoziarniste (razowe), płatki zbożowe (bez cukru,syropów) kasze: gryczana, kuskus,
manna i inne: ryż brązowy, makaron razowy, 1,5 szklanki dziennie
Nie zalecane: Pieczywo jasne

NASIONA STRĄCZKOWE:

Soja, fasola, soczewica, groch, cieciorka
Bób, fasola (u osób wrażliwych na ich działanie wzdymające).

WARZYWA:

Wszystkie rodzaje warzyw świeżych i mrożonych, gł. kapustne i brokuły, kiełki, przetwory domowej roboty (kiszonki, pikle, marynaty) 2 do 3 szkl. dziennie.

Nie zalecane: Warzywa konserwowe z puszek

OWOCE:

Wszystkie rodzaje, świeże, mrożonki, przetwory domowej roboty (soki, kompoty, powidła, galaretki) w ilości od 1,5 do 2 szkl. dziennie.
Nie zalecane: Owoce puszkowe, dżemy wysokosłodzone

RYBY, MIĘSO, WĘDLINY:

Świeże i mrożone ryby oceaniczne: łosoś tęczowy, makrela, tuńczyk-uduszone,
ugotowane na parze, nie smażone!
Mięso, wędliny i jaja pochodzące ze znanego źródła, najlepiej z farm ekologicznych itp. Od 10 do
25dkg dziennie

Nie zalecane:  Słonina, boczek, pasztety, wędliny, tłuste mięso, konserwy mięsne i rybne. Niezalecane ze względu na zawartość tłuszczu zwierzęcego obecne w nich hormony, antybiotyki, pestycydy konserwanty blokujące przemiany metaboliczne m.in. oleju lnianego.

NABIAŁ CHUDY BIAŁY SER, ser tofu, jogurt, kefir i maślanka 0% tł.
Nie zalecane:  Kwaśne mleko, mleko acidofilne Sery żółte, topione, pleśniowe.
Niezalecane ze względu na dużą zawartość tłuszczu oraz sztucznych dodatków:
konserwantów, barwników.

SŁODYCZE Miód, bakalie (rodzynki, figi, daktyle, morele, pestki dyni i słonecznika, orzechy itp.), suszone gruszki, maliny, jabłka.
Nie zalecane:  Cukier biały i brązowy, słodziki, cukierki, ciastka, słodkie bułki i ciasta.

PRODUKTY ZALECANE NIEZALECANE/ ZAKAZANE:

TŁUSZCZE OLEJ LNIANY ZIMNO TŁOCZONY, wysokolinolenowy, np. firmy OLEOFARM, Dr. Budwig: „nie ma nic lepszego niż olej z nosion lnu. Wszystkie inne oleje można podawać później*”
powinny to być naturalne, nie przetworzone oleje.* Inne oleje zimno tłoczone roślinne oraz
rybie.*-po 3 miesiącach stosowania oleju lnianego.
Nie zalecane: Oleje sklepowe (rafinowane) oraz zawierające je majonezy, tłuszcze utwardzane (margaryny) tłuszcze zwierzęce (smalec, masło).

NAPOJE SOKI owocowe i warzywne, samodzielnie uzyskane, kompoty domowej roboty nie słodzone cukrem, soki nie słodzone (np. sok z rokitnika, żurawiny, goji, noni).
Przynajmniej raz dziennie wypijać szklankę.
Woda mineralna, herbata ziołowa, zielona, czerwona, czarna, owocowa, wino i szampan bez konserwantów, piwo, wino i nalewki własnej roboty.
Nie zalecane: Słodzone sklepowe soki i nektary, sztuczne napoje typu tonik,
oranżada, energy-drink, pepsi-cola i coca-cola.