16 września 2024
SEO pozycjonowanie
Zdrowie

Gyokuro najlepsza zielona herbata na świecie

Gyokuro to najdoskonalsza z odmian japońskiej zielonej herbaty. Uważana jest zresztą za jeden z najlepszych rodzajów herbaty na świecie! W przeciwieństwie do siostrzanej Senchy uprawiana jest ona w cieniu, nie zaś w pełnym, pacyficznym słońcu. Jej nazwa oznacza tyle co „Jadeitowa Perła” lub „Jadeitowa Rosa” i związana jest ze szlachetną głęboką zielenią wyróżniającą gotowy susz.
herbara-gyokuro
Napar przygotowany na bazie tej herbaty nabiera pięknej, zielonej barwy, zaś jego smak oddaje wspaniale charakter miejsca narodzin krzewów Gyokuro. Jest więc nieco morski, świeży niczym bryza i pachnący zielenią dalekowschodnich plantacji. Wyczuwalne są w nim także orientalne roślinne akcenty. Co ważne, herbata ta, w przeciwieństwie do wielu zielonych odmian, pozbawiona jest niemal zupełnie goryczy.

Sposób przygotowania suszu Gyokuro

Sposób przygotowania suszu Gyokuro wymyślono stosunkowo niedawno, bo jeszcze w XIX w. Herbaciane krzewy tej odmiany uprawia się w głównie w położonych wysoko plantacjach kwitnących na wyspie Kiusiu. Tam też ulokowana jest ponad połowa wszystkich upraw. Wczesną wiosną, na ok. 20 dni przed zbiorami, gdy liście herbaciane jeszcze dojrzewają zasłania się je przed słońcem za pomocą bambusowych mat. Roślina starając się zebrać jak najwięcej światła produkuje duże ilości chlorofilu, który nadaje liściom wspaniały, jadeitowy kolor. Dodatkowo, przytłumione światło słoneczne nie ma tak destrukcyjnego działania na zawarte w liściach herbacianych garbniki.

Jak zaparzyć Gyokuro

Tak wyjątkowa herbata wymaga wyjątkowego sposobu zaparzania. Przede wszystkim woda użyta do przyrządzenia naparu nie może przekraczać temperatury 60 stopni Celsjusza. Najlepiej by oscylowała ona między 50 – 60 stopniami.

Drugą kwestią jest ilość zaparzanego suszu. Dla uzyskania odpowiedniego efektu należy stosować proporcję 2 łyżeczek na filiżankę i 4 na szklankę, a więc niemal 2 krotnie większą niż w przypadku klasycznej herbaty zielonej.

Na koniec pamiętajmy, by proces zaparzania przerwać już po 2 minutach.

Herbatę parzyć można nawet czterokrotnie.

Gdzie można kupić herbatę Gyokuro: Kliknij – Link do sklepu z herbatą

administrator
Pozycjoner SEO, webmaster - projektowanie stron i sklepów internetowych, Wordpress, Prestashop, optymalizacji serwisów internetowych. Prywatnie pasjonat fotografii portretowej, muzyki, filmu, marketingu internetowego, programów graficznych. https://www.seowebmarketing.pl | https://www.instagram.com/seopoland

Leave feedback about this