1 grudnia 2022
Chicago 12, Melborne City, USA
Dieta dr Budwig

Sosy w diecie dr Budwig

Sosy – dieta Dr Budwig

Sos do sałatki owocowej – dieta dr Budwig
Składniki i przygotowanie: 1 szklanki soku z pomarańczy, 3 łyżki nasiona sezamu zmiksowanych w mikserze (minuta na najwyższych obrotach), 3 łyżki oleju lnianego.

Sos orzechowy – dieta dr Budwig
Składniki: dla smaku sól, 50 g orzechów włoskich, 2 ząbki czosnku, 1 szklanką pasty dr Budwig, sok wyciśnięty z połówki cytryny. Wszystko ze sobą zmieszaj.

Sos do gotowanych jarzyn – dieta dr Budwig
Składniki: pieprz lub ziele angielskie – zmielone, pół jogurtu małego 0% tłuszczu, kurkumy, 100g sera „chudego” twarogu, 1 ząbek czosnku, mały kawałek świeżego imbiru, 4 łyżki oleju lnianego, trochę kolendry, gałka muszkatołowa, sól dla smaku.

Przygotowanie: Wszystkie składniki należy ze soba zmieszać, zmiksowac przez kilka minut. Natomiast możesz użyc zamiennika imbiru czyli koperek i ogórek.

Zielony sos – dieta dr Budwig

Składniki: 2 małe cebule, 1 gałązka estragonu, 1 gałązka bazylii, 2 pęczki natki pietruszki, 50 ml oleju lnianego zmieszanego z oliwą z oliwek, pieprz i sól. 1 gałązka melisy, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki soku z
cytryny, 1 pęczek szczypiorku.

Przygotowanie: Zioła po oderwaniu z łodygi należy posiekać drobno. Do tego pokrój na drobno cebulę, obierz czosnek i wyciśnij. Następnie sok z cytryny wymieszaj z solą, olejem i pieprzem. Wszystko razem ze sobą wymieszaj.

Zupa warzywna z pomidorami – dieta dr Budwig

Porcja dla 2 osób.
Składniki: 4 łyżki czerwonej soczewicy, nie wielka ilość wody, tak by warzywa były zanurzone w wodzie, kilka warzyw np. kawałek pora, seler, 1 mała pietruszka, 1 marchewka. 1 łyżka drożdży liofilizowanych, 1 duży pomidor, zioła dla smaku: wyciśnięty ząbek czosnku, majeranek, bazylia,
2 łyżki oleoloxu, zioła, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: Wszystkie warzywa oprócz pomidora należy dokładnie wyszorować. Następnie kroimy warzywa na mniejsze kawałki, zalewamy wrzątkiem. Do tego dodajemy zioła dla smaku i soczewice. Wstaw na gaz, ale mały jak wcześniej pisałem na kwadrans. Jak warzywa się ugotuja to
zmiksuj je z pomidorem. Później znowu wrzuć do garnka. 1 porcja zupy to około1,5 szklanki. Dla smaku dodaj zioła, sól i łyżkę oleoloxu.

Ziemniaki ze szpinakiem lub pokrzywą – dieta dr Budwig. Porcja na 2 osoby

Składniki: pół cytryny, wiązka pokrzywy lub szpinaku, 6 ziemniaków, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki oleoloxu, dla smaku pieprz i sól ziołowa, pół cytryny.

Przygotowanie: Dokładanie wyczyszczone ziemniaki ugotuj na parze. Następnie pokrój ziemniaki w plastry. Przygotuj patelnie na której rozlej oleolx, na to wrzuć czosnek i po chwili dodaj plastry ziemniaków. Dodaj i wmieszać surowe liście szpinaku lub pokrzywy. Rozdzielić danie na 2
talerze. Skropić cytryną. Dodać sól i pieprz do smaku. Na końcu dodaj pokrzywe lub szpinak.

Spaghettti orkiszowe z sosem dyniowym – dieta dr Budwig

Porcja na 2 osoby.
Składniki: 250 g dyni, 200 g makaronu z pełnej mąki orkiszowej, 2 ząbki czosnku, 6 pomidorków koktajlowych mogą, ale nie muszą być, 1 cebula, 2 łyżki oleju kokosowego, pasta dr Budwig, szczypta pieprzu cayenne, dla smaku pieprz i sól, tymianek i rozmaryn.

Przygotowanie
: Pokrój w kostkę dynie. Wstaw dynie do piekarnika na 10 minut w temperaturze 220.
Pokrój drobniutko cebulę i usmaż ją na oleju kokosowym. Później dodaj czosnek i dynię, dodaj przyprawy dla smaku. Duś przez następne 10 minut. Koktajlowe pomidorki włóż do rozgrzanego, ale już wyłączonego piekarnika tak, żeby się lekko zgrillowały. Ugotuj makaron. Na końcu przygotuj talerz na którym ułóż makaron plus sos a na sos paste dr Budwig.

Zapiekanka ziemniaczano-dyniowa – dieta dr Budwig

Porcja na 2 osoby.
Składniki: 500 g dyni, 6 ziemniaków, zioła prowansalskie, 2 łyżki oleju kokosowego, dla smaku zioła i sól, pasta dr Budwig.
Przygotowanie: Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Przygotuj piekarnik do temperatury 225 stopni. Następnie pokrój w plasterki dynie i ziemniaki.
Przygotuj rondel w którym rozpuść olej kokosowy, wsyp przyprawy. Do rondla dodaj ziemniaki i dynie. Mieszaj tak by ziemniaki i dynia „obtoczyły” się w oleju w rondlu. Następnie plastry warzyw ustaw pionowo w naczyniu żaroodpornym. I tak piecz około 10-15 minut.

Na końcu na talerzu po wyciągnięciu porcji dodaj pastę dr Budwig.

Zupa dyniowa z soczewicą dieta dr Budwig

Porcja na 2 osoby.
Składniki: 500 g dyni, 1 średnia cebula, 2 łyżki oleju kokosowego, zioła: cynamon, szafran, kukrkuma, 1 szklanka soczewicy zielonej, 2 ząbki czosnku, łyżka drożdży liofilizowanych, 2 marchewki, łyżeczka imbiru posiekana, dla smaku sól i pieprz ziołowy, szczypta cząbru, 2 łyżki oleoloxu.

Przygotowanie: Posiekaj cebulę. Przygotuj rondel i wlej do niego olej kokosowy (podgrzej olej w rondlu). Dodaj zioła po kilkunastu sekundach dodaj cebulę. Jak cebula się zeszkli to dodaj czosnek. Pokrój w plasterki marchewkę dodaj do rondelka. Do rondelka dodaj dynię i imbir. Dus przez
kilka minut. Nastpenie dodaj soczewice i wlej 4 szklanki wody. Dodaj drożdże i inne przyprawy. Tak gotuj przez około 20 minut. Na końcu już na talerzy dodaj łyżkę oleoloxu.

Leave feedback about this