Pasta z oleju lnianego i serka według receptury dr Budwig.
Pasta przepis – dieta dr Budwig
Składniki:
- 1 łyżeczka miodu, 2 łyżki mleka, 3 łyżki oleju lnianego, 100 g sera
twarogu „chudego”.
Pasta dr Budwig można przyrządzać na 3 sposoby wedle upodobań tzn: słodko czyli z dodatkiem cynamony, 1 łyzka miodu.
Ostro czyli z dodatkiem pieprzu cayenn, cebula, czosnek, imbir.
Słono czyli z dodatkiem świeżego ogórka, sól ziołowa, cebula, szczypiorek.
Majonez można dodawać do surówek i sałatek.
Majonez według receptury dr Budwig
Składniki:
- 3 łyżki serka chudego, 3 łyżki jogurtu naturalnego 0% tłuszczu, 3 łyżki oleju lnianego.
Przygotowanie: Wszystko należy ze sobą zmieszać i miksować przez kilka minut. Następnie dodaj 1 łyżeczkę musztardy plus sok z połówki cytryny plus zioła i sól dla smaku.
Ważne:
Pamiętaj, żeby musztarda nie zawierała konserwantów.
SAŁATKI – dieta Dr Budwig
sałatka z surowego buraka- dieta dr Budwig. Surowego buraka zetrzyj na tarce, a następnie wstaw do lodówki na około 2 godziny. W między czasie zetrzyj pół jabłka i dodaj pestki z dyni.
Wszystko razem wymieszaj i dodaj sos z pasty i chrzanem.
Sałatka z ogórków i ziemniaków – dieta dr Budwig.
Składniki: 4 łyżki oleju lnianego, 1 ogórek, 3 łyżki stołowe octu jabłkowego lub winnego, 400 g ziemniaków, świeży koperek. Dla smaku sól i pieprz, 2 duże ząbki czosnku.
Przygotowanie: Ugotuj ziemniaki, następnie pokrój je w plasterki. Obierz ogórek i pokrój w plasterki. Poszatkuj koperek. Obierz czosnek i wyciśnij.
Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, a następnie dodaj dla smaku pieprz i sól, a na końcu dodaj ocet i olej.
Sałatka z selera – dieta dr Budwig.
Zetrzyj na tarce seler skrop go sokiem z cytryny i dodaj miód. Do tego dodaj rodzynki i orzechy włoskie a następnie wszytko wymieszaj ze sobą.
Sałatka z kapusty kiszonej – dieta dr Budwig.
Składniki i sposób przygotowania: 1 cebula, 0,5 kg kapusty kiszonej, 5 łyżek oleju lnianego, dla smaku pieprz.
Pokrój cebule w kostkę i dodaj kapustę, polej olejem i dodaj pieprz dla smaku.
MUESLI – dieta dr Budwig
Muesli z truskawkami.
Przygotuj małą miseczkę dodaj do niej 3 łyżki linomelu lub siemienia lnianego. Na to połóż truskawki ,następnie polej całość łyżeczką z miodu lub łyżką soku z winogron. Na górę połóż pastę. Na końcu posyp wszystko migdałami.
Muesli z poziomkami i jagodami.
Przygotuj małą miseczkę dodaj do niej 3 łyżki linomelu lub siemienia lnianego . na to połóż jagody i poziomki. Następnie polej całość łyżeczką z miodu lub łyżką soku z winogron. Na górę połóż pastę. Na końcu posyp wszystko orzechami brazylijskimi.
Muesli z utartym jabłkiem i orzechami włoskimi. Przygotuj małą miseczkę dodaj do niej 3 łyżki linomelu lub siemienia lnianego. Później zetrzyj jabłko na tarce i ułóż w misce. Następnie polej
całość łyżeczką miodu lub łyżką soku z winogron. Na górę połóż pastę. Na końcu posyp wszystko orzechami włoskimi.