Dieta 1000 kalorii
- Jesz wszystko, ale w ograniczonych ilościach.
- Unikasz tłustych mięs i wędlin, pełnotłustego mleka i jego przetworów, słodyczy, chipsów, solonych orzeszków i przegryzek
- Jesz 5 posiłków dziennie, o kaloryczności: śniadanie (250 kcal), drugie śniadanie (100 kcal), obiad (350 kcal), podwieczorek (100 kcal) i kolacja (200 kcal). Przez miesiąc z tej diety mogą korzystać wszyscy. Dłuższe jej stosowanie wymaga konsultacji z lekarzem.
- Zastępujesz potrawy smażone, pieczonymi na ruszcie, gotowanymi, pieczonymi w folii.
- Rezygnujesz ze słodzenia i zaprawiania dań mąką i zasmażkami. Zamiast śmietany i majonezu używasz chudego mleka, a do sałatek odrobiny oleju.
- Z dietą aplikuj ruch na świeżym powietrzu i ćwiczenia fizyczne.
Dieta polega na skrupulatnym liczeniu kalorii i nie przekraczaniu dziennej dawki 1000 kcal.
W ten sposób chudniesz 0,5-1 kg tygodniowo. Możesz ją stosować przez 3-4 tygodnie. Z czasem efektywność chudnięcia będzie spadać.
Dzień 1:
I śniadanie (275 kcal): Omlet z trzech białek z dżemem niskosłodzonym wiśniowym (25 g), szklanka mleka 0,5%, 1 mała gruszka.
II śniadanie (110 kcal): Kanapka z kromki chleba graham, z łyżeczką margaryny, plasterkiem polędwicy z kurczaka (30 g), 50 g ogórka zielonego, herbata z cytryną bez cukru.
Obiad (398 kcal): 250 ml zupy kremu z groszku zielonego, dorsz z jabłkiem, 2 małe ziemniaki, sałatka z pomidorów (150 g) i cebuli (50 g), herbata zielona bez cukru.
Podwieczorek (112 kcal): 1 duże pieczone jabłko z łyżeczką cukru.
Kolacja (212 kcal): 300 ml zupy „nic”
Dzień 2:
I śniadanie: Kawa zbożowa (5 g) z mlekiem (200 g) bez cukru, pieczywo (40 g) z masłem roślinnym (3 g) i chudą wędliną (20 g), warzywa sezonowe (50 g).
II śniadanie: Pieczywo (20 g) z masłem roślinnym (2 g), owoce sezonowe (100 g), herbata bez cukru.
Obiad: Krupnik (włoszczyzna 50 g, kasza jęczmienna 20 g), ryba w jarzynach (dorsz 100 g, warzywa 100 g, olej sojowy 10 g), ziemniaki (100 g), owoce sezonowe (100 g).
Podwieczorek: Kompot (owoce 50 g, cukier 5 g), herbatniki (10 g).
Kolacja: Pierogi leniwe (twaróg chudy 50 g, białko z 1 jaja, mąka pszenna 15 g, olej sojowy 5 g, cukier 5 g), herbata bez cukru, warzywa sezonowe (50 g).
Dzień 3:
I śniadanie: Mleko (1 szklanka – 100 kcal), płatki kukurydziane (2 łyżki – 80 kcal), truskawki (10 sztuk – 30 kcal).
II śniadanie: Chleb (1 kromka – 100 kcal), polędwica wędzona (30 g – 60 kcal), sałata (2 liście – 5 kcal).
Obiad: Zupa ogórkowa bez śmietany (200 g – 80 kcal), ryba gotowana (50 g – 40 kcal), ziemniaki (2 małe – 60 kcal), jarzyny (100 g – 40 kcal).
Podwieczorek: Grejpfrut (1 sztuka -100kcal).
Kolacja: Pikling (50 g – 70 kcal), surówka z marchwi, selera i jabłka (100 g – 70 kcal), chleb Graham (1 kromka – 100 kcal).
Dzień 4:
I śniadanie: Kromka chleba, dwa plastry szynki na liściu sałaty, mleko.
Inny zestaw to pieczywo z masłem, twaróg chudy, kawa z mlekiem bez cukru (250 kcal).
II śniadanie: Kromka ciemnego pieczywa, twaróg chudy z pietruszką, sok pomidorowy albo pieczywo z chudą wędliną, sok wielowarzywny (100 kcal).
Obiad: Bulion posypany natką pietruszki, pieczone udko kurczaka (bez skóry), gotowane warzywa, liść sałaty. Inny zestaw to zupa koperkowa z lanym ciastem, pulpet cielęcy, ziemniaki i marchew z wody (350 kcal).
Podwieczorek: Filiżanka herbaty, kawałek ciasta drożdżowego albo surówka z sezonowych warzyw mieszanych, kromka pieczywa (100 kcal).
Kolacja: Omlet z zielonym groszkiem, filiżanka herbaty lub ryż z owocami, mleko (200 kcal).
Dzień 5:
I śniadanie (281 kcal): Dwie kanapki z chleba żytniego pełnoziarnistego z dwiema łyżeczkami margaryny, plasterkiem szynki z indyka (30 g) i sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu (30 g), liściem sałaty, papryką czerwoną (50 g), herbata z cytryną bez cukru.
II śniadanie (114 kcal): Jogurt jagodowy (1 pojemnik, 150 ml) z łyżką otrąb pszennych.
Obiad (381 kcal): 250 ml zupy selerowej, zrazy bite z pieczarkami, 30 g suchej kaszy perłowej, 150 g buraków gotowanych, herbata owocowa bez cukru.
Podwieczorek (118 kcal): 200 ml kisielu wiśniowego z jednym sucharkiem.
Kolacja (241 kcal): Zapiekanka z ryżu (50 g suchego) i jabłka (150 g), kawa bez cukru.
Dzień 6:
I śniadanie (277 kcal): 3 łyżki muesli z owocami suszonymi, ze szklanką mleka 0,5% (250 ml), 1 średnia pomarańcza, ewentualnie wkrojona do muesli.
II śniadanie (112 kcal): Kanapka z kromki chleba chrupkiego, łyżeczki margaryny, plasterka kiełbasy szynkowej (30 g), herbata owocowa bez cukru.
Obiad (385 kcal): 250 ml barszczu czerwonego czystego, 150 g piersi kurczaka bez skóry, gotowanej w jarzynach, 3 małe ziemniaki, 200 g szparagów gotowanych, herbata zielona bez cukru.
Podwieczorek (115 kcal): 200 g galaretki porzeczkowej, woda mineralna niegazowana.
Kolacja (220 kcal): Zapiekanka z makaronu bez jaj (50 g suchego) i warzyw (cukinia 50 g, pomidor 100 g, cebula 20 g, bakłażan 50 g), herbata z cytryną bez cukru.
Dzień 7:
I śniadanie (274 kcal): Pasta z sera białego chudego (70 g) i koperku (20 g), dwie kromki chleba żytniego razowego z soją i słonecznikiem, z łyżeczką margaryny, 1 pomidor (około 100 g), kawa z mlekiem 0,5% (100 ml).
II śniadanie (114 kcal): 1 mały banan, woda niegazowana.
Obiad (393 kcal): 200 ml zupy cytrynowej, 150 g pulpetów z cielęciny, 30 g suchej kaszy gryczanej, 150 g marchwi gotowanej, herbata bez cukru.
Podwieczorek (108 kcal): 100 g budyniu waniliowego z ćwiartką jabłka.
Kolacja (234 kcal): 150 g mintaja w galarecie, kromka chleba pytlowego z łyżeczką margaryny, herbata bez cukru.
Dorsz z jabłkiem (200 g dorsza, 100 g jabłka, 5 ml oleju)
Dorsza skropić sokiem z cytryny i zostawić na pół godziny. Obrane jabłko pokroić na ćwiartki. Naczynie ogniotrwałe posmarować olejem i włożyć dorsza z jabłkami. Dusić około 20 minut.
Zupa „nic” (250 ml mleka 0,5%, pół jajka (25 g), 20 g cukru)
Mleko zagotować. Ubić pianę z białka i kłaść łyżką kulki na gotujące się mleko. Pianki wyjmować na talerz. Żółtko utrzeć z cukrem, połączyć z mlekiem, zalać pianki z białka.
Zrazy bite z pieczarkami (100 g wołowiny bez kości, 10 g cebuli, 50 g pieczarek, 3 g mąki pszennej)
Z rozbitego mięsa uformować owalne bitki i obrumienić bez tłuszczu, pieczarki pokroić w plasterki, cebulę drobno posiekać i razem z pieczarkami dodać do zrumienionego mięsa, dusić do miękkości. Z mąki i wody sporządzić zawiesinę i dodać do sosu mięsnego.
Zupa cytrynowa (50 g włoszczyzny bez kapusty, 20 g cytryny, 5 g mąki pszennej, 50 ml mleka 0,5%, 10 g natki)
Z oczyszczonej i rozdrobnionej włoszczyzny ugotować wywar, sporządzić zawiesinę z mąki i mleka, rozprowadzić gorącym wywarem, dodać do wrzącej zupy. Z cytryny i wycisnąć sok i dodać do zupy. Przed podaniem posypać natką
Opinia dietetyka Marii Jagiełło:
Zalety:
- spadek masy ciała;
- ograniczenia w diecie są łatwe do zaakceptowania przez większość osób z nadwagą;
- menu zbliżone do codziennego żywienia średniego Polaka;
- szeroki asortyment produktów;
- ogranicza spożycie produktów tłustych.
Wady:
- wykorzystanie zup w diecie będzie pobudzać apetyt;
- kiedy nie będą zauważalne spadki wagi po kilku tygodniach stosowania należy przejść na dietę 1200-1300 kcal.
źródło: http://www.repka.pl/Sylwetka/Diety/Odchudzajace/Dieta-1000-kalorii.aspx